Zadzwoń i zamów +48 733 682 067
Starannie zaprojektowana i opatentowana struktura umożliwiła złączenie kompaktowych rozmiarów urządzenia generującego dym z wyjątkową wydajnością przy minimalnym zużyciu zrębków. Dodatkowo, istnieje możliwość regulacji ilości wytworzonego dymu za pomocą zintegrowanej pompki, co pozwala dostosować proces do wymagań oraz pojemności komory wędzarniczej.
Konstrukcja generatora dymu oparta jest na solidnej stali nierdzewnej o doskonałej jakości, co umożliwia jego stosowanie przy różnorodnych warunkach atmosferycznych.
W obudowie (znajdującej się w cylindrycznym pojemniku) zastosowano drewniane wieczko, które sprzyja optymalnemu przepływowi dymu, a także chroni zrębki przed wilgocią podczas procesu wyżarzania, zapobiegając na przykład skraplaniu się deszczu.
Do podłączenia pompy do dyszy generującej dym służy elastyczny wężyk o długości 4 metrów, który można dostosować do potrzeb, umożliwiając łączenie tych elementów.
Generator dymu działa na zrębki wędzarnicze. Dym powstały z żarzących się zrębków przedostaje się poprzez specjalne wycięcie do rury dymowej, skąd wraz z powietrzem generowanym przez pompkę wtłaczany jest do komory wędzarniczej. Do generatora najlepiej używać mieszanki zrębków o rozmiarze 2 do 10 mm, najlepiej w proporcjach 50/50. Mieszanka taka zapewnia optymalną pracę generatora. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wymieszaj w równych proporcjach wióry 2 i 5 mm.
W przypadku użycia zrębek o dużej grubości, zaleca się zmniejszenie przepływu powietrza, co również zmniejszy zużycie zrębek. Praca generatora dymu zależna jest również od warunków pogodowych. Przy wysokim wietrze spalanie w generatorze występuje samoczynnie, dlatego wymagane jest ustawienie niższego przepływu powietrza na pompce.
Pompka elektryczna z dwoma kanałami i zwiększoną wydajnością. Pompkę można zastosować również w akwarystyce. Idealnie nadaje się do napowietrzania akwariów wodnych.
Odbywa się ono w temperaturze od 8 do 25ºC i powoduje najsilniejsze schnięcie wędzonek, wymaga również dużo czasu. Powinno być ono przeprowadzane z przerwami, w kilku fazach. Pierwsza faza wędzenia trwa zwykle 5-12 godzin. Między fazami następuje wietrzenie (ok. 5 godzin), mające na celu doprowadzenie świeżego powietrza. Powoduje to dodatkowe obsuszanie wędzonek, a także tworzenie się odpowiedniego aromatu. W zależności od produktu cały proces wędzenia na zimno składa się z 3 – 5 faz. Metodę tą stosuje się do wędzenia kiełbas surowych i wyrobów surowych po peklowaniu (głównie na sucho). Wyroby przygotowywane w ten sposób są trwałe, smaczne i nadają się do długoterminowego przechowywania. Należy przy tym pamiętać, aby odbywało się to w chłodnym,zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Produkty nie powinny stykać się ze sobą,należy je również chronić przed kurzem i światłem.
Tym sposobem wędzi się przede wszystkim wyroby parzone i gotowane. Jest to wędzenie w temperaturze od 24 do 60ºC. Przeprowadza się je bez przerw przez ok. 24 godziny, dlatego w pomieszczeniu wędzarniczym temperatura musi być podtrzymywana przez dodatkowe źródło ogrzewania (np.:elektryczne). Sam proces spalania materiału drzewnego nie wystarcza do zachowania odpowiednich warunków termicznych.
Napięcie zasilania: | 230 V / 50 Hz |
Moc maksymalna pompki: | 4W |
Temperatura pracy: | -5 - (+45 stopni Celsjusza) |
Wydajność: | 2x 3,5 L / min |
Objętość zbiornika: | 1,1 L |
Długość przewodu powietrza: | 80 cm |
Klasa wodoodporności: | IPX4 |