Suszenie warzyw, owoców i grzybów - wszystko na temat suszarek spożywczych

Suszarki do grzybów, owoców, warzyw oraz ziół – jak działają suszarki do grzybów? jak długo suszyć grzyby? Czym kierować się przy wyborze idealnej suszarki do grzybów?
Suszarki spożywcze do grzybów, owoców oraz warzyw działają na zasadzie przemieszczania (cyrkulacji) gorącego powietrza. Gorące powietrze cyrkulując odprowadza wilgoć z grzybów, warzyw, owoców, oraz wszelkich innych produktów spożywczych umieszczonych na tackach. Odprowadzanie wody z suszonych produktów sprzyja uzyskaniu ich większej trwałości. Zostają zahamowane rozwoje wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Dodatkowo suszenie suszarką do grzybów obniża aż do minimum niekorzystne przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne.
Dzięki tym wszystkim cechom można spokojnie stwierdzić, że suszarka do warzyw oraz grzybów jest idealnym wyborem dla przygotowania naturalnych, smacznych oraz zdrowych przekąsek.
Jak przygotować smaczną przekąskę w suszarce spożywczej?Aby przygotować suszone owoce lub warzywa, wystarczy je odpowiednio przygotować i ułożyć na tackach. Tacki z produktami należy umieścić w suszarce. Pamiętaj, że jednocześnie można suszyć różne rodzaje owoców oraz warzyw. Proces suszenia jest zależny od rodzajów suszonych produktów, zazwyczaj trwa kilka godzin. Przezroczysta obudowa suszarki do warzyw zapewnia łatwą kontrolę przebiegu suszenia. Tacki są tak zaprojektowane, aby można było bez problemu przekładać je podczas pracy urządzenia, co zapewnia równomierne suszenie wszystkich owoców. Dzięki suszeniu, cały rok możemy smakować warzywa, owoce, grzyby bez dodawania szkodliwych sztucznych wspomagaczy np. konserwantów. Należy pamiętać, że suszone owoce są o wiele słodsze niż świeże, a smak suszonych warzyw jest bardziej intensywny, dlatego w celu przygotowania dań o lepszym smaku, wystarczy dodać ich niewielką ilość - dużo mniejszą niż w przypadku świeżych warzyw. |  |
Jak suszyć grzyby, owoce, warzywa w suszarce
- Jeżeli pierwszy raz używasz suszarki do grzybów, pamiętaj aby ją włączyć na ok. 30 minut, bez wcześniejszego układania składników na tackach.
- Następnie wyłącz urządzenie, wyczyść oraz opłucz tacki.
- Ustaw suszarkę na twardym, równym oraz temperaturo-odpornym podłożu.
- Ułóż na tackach owoce / warzywa / grzyby, które chcemy poddać procesowi suszenia. Pamiętaj, aby rozpoczynać od tacek najniższego poziomu. Aby zapewnić idealną cyrkulację powietrza, na tackach nie może znajdować się za duża ilość produktów. Pokrywa urządzenia podczas suszenia musi znajdować się na samej górze - nie można suszyć bez pokrywy!
- Zazwyczaj liczba tacek wykorzystywana pod czas suszenia, może być dowolna (w standardowych suszarkach do grzybów jest to od 1 do 5 sztuk).
- Ułóż tacki na urządzeniu oraz przykryj pokrywą, ustaw pożądaną temperaturę a następnie włącz urządzenie.
- Zalecana temperatura suszenia jest różna - w zależności od grubości produktów. Dla cieniutkich plasterków zaleca się stosowanie niskiej temperatury, dla grubszych natomiast temperatury wyższej.
- Temperatura oraz zalecany czas suszenia dla poszczególnych produktów, podany jest w dalszej części artykułu.
- Dobrą praktyką jest, aby po skończonym suszeniu ustawić pokrętło temperatury na najniższym poziomie, wyłączyć urządzenie oraz wypiąć kabel zasilający z gniazdka.
- Wysuszone produkty najlepiej przechowywać w szczelnych słoiczkach lub torebkach wykonanych z papieru.
| Nasze wskazówki- Pamiętaj, aby składniki przed suszeniem dokładnie umyć.
- Produkty musimy dokładnie pokroić, aby bez problemu zmieściły się w szczeliny pomiędzy ułożonymi sitami.
- Czas suszenia jest uzależniony od właściwości suszonych produktów, grubości pokrojenia, itp.
- Jeżeli zauważymy nierównomierne suszenie, należy zamienić miejscami sita.
- Sok z cytryny lub ananasa jest idealnym sposobem zapobiegania brązowieniu owoców - wystarczy je spryskać.
- Niektóre warzywa wymagają wcześniejszego przygotowania np. ziemniaki, brokuły, kalafior lub fasola muszą zostać wcześniej podgotowane.
- Część owoców lub warzyw posiada naturalną warstwę ochronną. Dobrze przed suszeniem je obrać.
|
Informacje zamieszczone poniżej, zawierają cenne wskazówki dotyczące czasu, przygotowania, oraz sposobu weryfikacji wysuszenia produktów. Wymagany czas suszenia może się różnić, z tego powodu podajemy wyłącznie orientacyjny przedział. W przypadku małej wilgotności powietrza czas suszenia będzie krótszy i będzie zbliżony do dolnej wartości. W przypadku dużej wilgotności powietrza, czas będzie bliższy wyższej wartości.
Suszenie warzyw:
Jakie warzywa najlepiej suszyć:- Seler
- Marchewka
- Bakłażany
- Por
- Buraki
- Pietruszka
Jak przygotować produkt:- Warzywa umyj, pokrój w płaskie plasterki lub paski (pamiętaj, aby kawałki były takiej samej grubości).
- Rozłóż pojedynczą warstwę warzyw na tacce.
- Pamiętaj, aby na samym początku, nie ustawiać za wysokiej temperatury (proces utraty wody będzie przebiegał zbyt szybko).
Jaka temperatura jest wymagana:- Warzywa naciowe: 50 °C
- Warzywa korzenne: 65 °C
- Warzywa strączkowe: 40 °C
Gdy warzywa będą odpowiednio wysuszone (zazwyczaj po czasie suszenia około 5 godzin) można temperaturę zwiększyć, tylko pamiętaj, że maksymalna temperatura nie powinna przekraczać 70 °C. |  |
Czas suszenia warzyw w suszarce:
- Papryka:
Usuń górę warzywa, gniazdo z nasionami oraz elementy włókniste. Umyj, osusz oraz posiekaj lub pokrój na paski lub okręgi. Czas suszenia od 4 do 8 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Szparagi:
Umyj, wysusz, posiekaj na równe kawałki Czas suszenia od 5 do 6 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
- Fasola:
Umyj, odetnik końcówki, potnij na równe kawałki Czas suszenia od 8 do 12 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
- Buraki:
Usunąć liście, oczyścić, podgotować. Po ostudzeniu obrać i pokroić na talarki Czas suszenia od 8 do 12 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Brokuły:
Oczyść, potnij na kawałki. Kwiaty można suszyć w całości Czas suszenia od 7 do 11 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
- Kapusta:
Umyj, potnij na paski Czas suszenia od 7 do 11 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
- Marchew:
Umyć, oskrobać, pokroić na talarki Czas suszenia od 6 do 10 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Seler:
Usunąć licie, umyć, pokroić w paski Czas suszenia od 3 do 10 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Kolba kukurydzy:
Oczyścić z liści oraz włókien, podgotować do momentu wydzielenia "mleczka". Nasina rozłożyć na tackach Czas suszenia od 6 do 10 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
| - Ogórki:
Dokładnie umyć, pokroić w talarki Czas suszenia od 4 do 8 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Bakłażan:
Dokładnie umyj, obierz, pokrój w plastry Czas suszenia od 4 do 8 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Cebula:
Oczyścić z liści oraz końcówek. Posiekać lub pokroić w plastry. UWAGA! Suszyć w temperaturze 63 °C Czas suszenia od 4 do 8 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Pasternak:
Dokładnie oczyścić, obrać, pokroić w plastry Czas suszenia od 7 do 11 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
- Prażona kukurydza:
Ziarna muszą zostać na kolbie do momentu pełnego wyschnięcia. Wyłuskaj ziarna, rozsyp na tacach. Susz do momentu marszczenia Czas suszenia od 4 do 8 godzin Stan po wysuszeniu: pomarszczony
- Pomidory:
Dokładnie umyj, usuń pozostałość pędu. Pokrój w plastry lub ćwiartki. Pamiętaj, aby rozkładać skórką do dołu tacy Czas suszenia od 5 do 9 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
- Rzepa:
Dokładnie umyć, obrać, pokroić w plastry Czas suszenia od 8 do 12 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
- Słodkie ziemniaki:
Dokładnie umyć, podgotować aż do miękkości, pokroić w ćwiartki Czas suszenia od 7 do 11 godzin Stan po wysuszeniu: kruchy
- Ziemniaki:
Umyj (można również obrać), podgotuj przez 4-6 min. Pokrój w kawałki. Cenna uwaga! Idealne do suszenia są młode ziemniaki Czas suszenia od 6 do 14 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
|
Suszenie owoców:
 | Jakie owoce najlepiej suszyć:- Brzoskwinie
- Jabłka
- Śliwki
- Gruszki
- Żurawina
- Winogrona
- Morele
Jak przygotować produkt:- Dokładnie umyj owoce, wydryluj, w razie potrzeby usuń gniazda z nasionami.
- Pokrój owoce w płaskie plasterki lub paski (pamiętaj, aby kawałki były takiej samej grubości).
- Rozłóż pojedynczą warstwę owoców na tacce.
- Cenna uwaga! Suszenie owoców twardych rozpoczynamy od temperatury 70 °C, kolejno, stopniowo zmniejszamy do temperatury 50 °C. Owoce miękkie natomiast suszymy odwrotnie, czyli rozpoczynamy od temperatury około 40 °C, a w końcowym etapie suszenia podnosimy do 60 °C.
|
Czas suszenia owoców w suszarce:
- Jabłka:
Obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w plastry Czas suszenia od 7 do 15 godzin Stan po wysuszeniu: sprężysty
- Morele:
Umyj, rozetnij na dwie połówki oraz usuń pestkę, pokrój w plastry Czas suszenia od 20 do 28 godzin Stan po wysuszeniu: sprężysty
- Nektarynki:
Umyj, usuń pestkę, pokrój w plastry Czas suszenia od 8 do 16 godzin Stan po wysuszeniu: sprężysty
- Brzoskwinie:
Umyj, usuń pestkę, pokrój w plastry Czas suszenia od 8 do 16 godzin Stan po wysuszeniu: sprężysty
- Banany:
Obierz ze skóki, pokrój w talarki Czas suszenia od 6 do 10 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Jagody:
Omyj, pozostaw całe Czas suszenia od 10 do 15 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Czereśnie:
Umyj, usuń wszelkie ogonki, listki oraz pestki. Owoce przekrój na pół i ułoż na kratkach. Pamiętaj, że czereśnie po wysuszeniu, będą miały konsystencję rodzynek - uważaj aby ich nie przesuszyć Czas suszenia od 13 do 21 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty / lepki
| - Żurawina:
Omyj, pozostaw całe Czas suszenia od 10 do 12 godzin Stan po wysuszeniu: sprężysty
- Figa:
Dokładnie umyć, usunąć niepotrzebne elementy włącznie ze skazami. Pokrój w ćwiartki Czas suszenia od 22 do 30 godzin Stan po wysuszeniu: sprężysty
- Winogrona:
Dokładnie umyj, usuń pestki. Winogrona można pozostawić całe lub przekroić na połówki. Cenna uwaga! Blanszowanie sprzyja skróceniu czasu suszenia, aż o połowę! Czas suszenia od 22 do 30 godzin Stan po wysuszeniu: sprężysty
- Kiwi:
Obierz oraz pokrój w plasterki Czas suszenia od 7 do 15 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
- Śliwki:
Dokładnie umyj, usuń listki oraz ogonki. Przekrój na pół w celu wyjęcia pestki. Miąższ wywiń na zewnątrz Czas suszenia od 22 do 30 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty
- Truskawki:
Dokładnie umyj, usuń pozostałości po listkach, pokroić w plasterki Czas suszenia od 7 do 15 godzin Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
|
Suszenie grzybów
Pamiętaj, aby grzybów przed suszeniem nie myć! Oczyść je wyłącznie z zanieczyszczeń powstałych w lesie. Kapelusze i nóżki możesz suszyć w całości, w razie potrzeby należy pokroić grzyby na mniejsze kawałki. Jakie grzyby najlepiej suszyć: - Kurki
- Pieczarki
- Koźlaki
- Smardze
- Borowiki
Czas suszenia grzybów jest zależny od gatunku. Systematycznie sprawdzaj stopień wysuszenia i w razie potrzeby zwiększaj lub zmniejsza temperaturę. |  |
Suszenie ziół
Jakie zioła najlepiej suszyć:
- Liście kopru
- Liście pietruszki
- Liście selera
Młode listki dokładnie umyj, wodę odsącz, całość ułóż w jednej warstwie na kratce, tak aby liście nie były poplątane lub zbite. Dla uzyskania lepszego efektu suszenia, można co jakiś czas potrząsać tackami. Pamiętaj, aby ziół nie przechowywać w papierowych woreczkach. Zioła przechowuj w ciemnym oraz chłodnym miejscu.
Zioła po wysuszeniu są kruche, a czas suszenia wacha się w przedziale od 3 do 7 godzin
Czyszczenie i konserwacja suszarki po skończonej pracy:
- Wyłącz urządzenie i odłącz od prądu.
- Tacki można czyścić delikatną szmatką, nawilżoną płynem do mycia naczyń. Następnie należy opłukać je letnią wodą.
- Nie używaj rozpuszczalników, alkoholu ani żadnych mocnych preparatów czyszczących. Dodatkowo przestrzegaj się produktów z mikroproszkiem lub drobinkami, które mogą porysować elementy lub je uszkodzić.
- Przechowuj suszarkę do grzybów w suchym miejscu, z dala od dzieci