Suszenie warzyw, owoców i grzybów -  wszystko na temat suszarek spożywczych 

Suszarki do grzybów, owoców, warzyw oraz ziół – jak działają suszarki do grzybów? jak długo suszyć grzyby? Czym kierować się przy wyborze idealnej suszarki do grzybów?
Suszarki spożywcze do grzybów, owoców oraz warzyw działają na zasadzie przemieszczania (cyrkulacji) gorącego powietrza. Gorące powietrze cyrkulując odprowadza wilgoć z grzybów, warzyw, owoców, oraz wszelkich innych produktów spożywczych umieszczonych na tackach. Odprowadzanie wody z suszonych produktów sprzyja uzyskaniu ich większej trwałości. Zostają zahamowane rozwoje wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Dodatkowo suszenie suszarką do grzybów obniża aż do minimum niekorzystne przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne. 
Dzięki tym wszystkim cechom można spokojnie stwierdzić, że suszarka do warzyw oraz grzybów jest idealnym wyborem dla przygotowania naturalnych, smacznych oraz zdrowych przekąsek.
 
 
| Jak przygotować smaczną przekąskę w suszarce spożywczej?Aby przygotować suszone owoce lub warzywa, wystarczy je odpowiednio przygotować i ułożyć na tackach. Tacki z produktami należy umieścić w suszarce. Pamiętaj, że jednocześnie można suszyć różne rodzaje owoców oraz warzyw. Proces suszenia jest zależny od rodzajów suszonych produktów, zazwyczaj trwa kilka godzin. Przezroczysta obudowa suszarki do warzyw zapewnia łatwą kontrolę przebiegu suszenia. Tacki są tak zaprojektowane, aby można było bez problemu przekładać je podczas pracy urządzenia, co zapewnia równomierne suszenie wszystkich owoców. Dzięki suszeniu, cały rok możemy smakować warzywa, owoce, grzyby bez dodawania szkodliwych sztucznych wspomagaczy np. konserwantów. Należy pamiętać, że suszone owoce są o wiele słodsze niż świeże, a smak suszonych warzyw jest bardziej intensywny, dlatego w celu przygotowania dań o lepszym smaku, wystarczy dodać ich niewielką ilość - dużo mniejszą niż w przypadku świeżych warzyw. |  | 
 
Jak suszyć grzyby, owoce, warzywa w suszarce
- Jeżeli pierwszy raz używasz suszarki do grzybów, pamiętaj aby ją włączyć na ok. 30 minut, bez wcześniejszego układania składników na tackach.
- Następnie wyłącz urządzenie, wyczyść oraz opłucz tacki.
- Ustaw suszarkę na twardym, równym oraz temperaturo-odpornym podłożu.
- Ułóż na tackach owoce / warzywa / grzyby, które chcemy poddać procesowi suszenia. Pamiętaj, aby rozpoczynać od tacek najniższego poziomu. Aby zapewnić idealną cyrkulację powietrza, na tackach nie może znajdować się za duża ilość produktów. Pokrywa urządzenia podczas suszenia musi znajdować się na samej górze - nie można suszyć bez pokrywy!
- Zazwyczaj liczba tacek wykorzystywana pod czas suszenia, może być dowolna (w standardowych suszarkach do grzybów jest to od 1 do 5 sztuk).
- Ułóż tacki na urządzeniu oraz przykryj pokrywą, ustaw pożądaną temperaturę a następnie włącz urządzenie.
- Zalecana temperatura suszenia jest różna - w zależności od grubości produktów. Dla cieniutkich plasterków zaleca się stosowanie niskiej temperatury, dla grubszych natomiast temperatury wyższej.
- Temperatura oraz zalecany czas suszenia dla poszczególnych produktów, podany jest w dalszej części artykułu.
- Dobrą praktyką jest, aby po skończonym suszeniu ustawić pokrętło temperatury na najniższym poziomie, wyłączyć urządzenie oraz wypiąć kabel zasilający z gniazdka.
- Wysuszone produkty najlepiej przechowywać w szczelnych słoiczkach lub torebkach wykonanych z papieru.
 
|   | Nasze wskazówkiPamiętaj, aby składniki przed suszeniem dokładnie umyć.Produkty musimy dokładnie pokroić, aby bez problemu zmieściły się w szczeliny pomiędzy ułożonymi sitami.Czas suszenia jest uzależniony od właściwości suszonych produktów, grubości pokrojenia, itp.Jeżeli zauważymy nierównomierne suszenie, należy zamienić miejscami sita.Sok z cytryny lub ananasa jest idealnym sposobem zapobiegania brązowieniu owoców - wystarczy je spryskać.Niektóre warzywa wymagają wcześniejszego przygotowania np. ziemniaki, brokuły, kalafior lub fasola muszą zostać wcześniej podgotowane.Część owoców lub warzyw posiada naturalną warstwę ochronną. Dobrze przed suszeniem je obrać.
 | 
 
Informacje zamieszczone poniżej, zawierają cenne wskazówki dotyczące czasu, przygotowania, oraz sposobu weryfikacji wysuszenia produktów. Wymagany czas suszenia może się różnić, z tego powodu podajemy wyłącznie orientacyjny przedział. W przypadku małej wilgotności powietrza czas suszenia będzie krótszy i będzie zbliżony do dolnej wartości. W przypadku dużej wilgotności powietrza, czas będzie bliższy wyższej wartości.
 
Suszenie warzyw:
| Jakie warzywa najlepiej suszyć:SelerMarchewkaBakłażanyPorBurakiPietruszka
   Jak przygotować produkt:Warzywa umyj, pokrój w płaskie plasterki lub paski (pamiętaj, aby kawałki były takiej samej grubości).Rozłóż pojedynczą warstwę warzyw na tacce.Pamiętaj, aby na samym początku, nie ustawiać za wysokiej temperatury (proces utraty wody będzie przebiegał zbyt szybko).
   Jaka temperatura jest wymagana:Warzywa naciowe: 50 °CWarzywa korzenne: 65 °CWarzywa strączkowe: 40 °C
 Gdy warzywa będą odpowiednio wysuszone (zazwyczaj po czasie suszenia około 5 godzin) można temperaturę zwiększyć, tylko pamiętaj, że maksymalna temperatura nie powinna przekraczać 70 °C. |  | 
 
Czas suszenia warzyw w suszarce:
| Papryka:Usuń górę warzywa, gniazdo z nasionami oraz elementy włókniste. Umyj, osusz oraz posiekaj lub pokrój na paski lub okręgi.
 Czas suszenia od 4 do 8 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Szparagi:Umyj, wysusz, posiekaj na równe kawałki
 Czas suszenia od 5 do 6 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 
 
Fasola:Umyj, odetnik końcówki, potnij na równe kawałki
 Czas suszenia od 8 do 12 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 
 
Buraki:Usunąć liście, oczyścić, podgotować. Po ostudzeniu obrać i pokroić na talarki
 Czas suszenia od 8 do 12 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Brokuły:Oczyść, potnij na kawałki. Kwiaty można suszyć w całości
 Czas suszenia od 7 do 11 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 
 
Kapusta:Umyj, potnij na paski
 Czas suszenia od 7 do 11 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 
 
Marchew:Umyć, oskrobać, pokroić na talarki
 Czas suszenia od 6 do 10 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Seler:Usunąć licie, umyć, pokroić w paski
 Czas suszenia od 3 do 10 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Kolba kukurydzy:Oczyścić z liści oraz włókien, podgotować do momentu wydzielenia "mleczka". Nasina rozłożyć na tackach
 Czas suszenia od 6 do 10 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 | Ogórki:Dokładnie umyć, pokroić w talarki
 Czas suszenia od 4 do 8 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Bakłażan:Dokładnie umyj, obierz, pokrój w plastry
 Czas suszenia od 4 do 8 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Cebula:Oczyścić z liści oraz końcówek. Posiekać lub pokroić w plastry. UWAGA! Suszyć w temperaturze 63 °C
 Czas suszenia od 4 do 8 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Pasternak:Dokładnie oczyścić, obrać, pokroić w plastry
 Czas suszenia od 7 do 11 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 
 
Prażona kukurydza:Ziarna muszą zostać na kolbie do momentu pełnego wyschnięcia. Wyłuskaj ziarna, rozsyp na tacach. Susz do momentu marszczenia
 Czas suszenia od 4 do 8 godzin
 Stan po wysuszeniu: pomarszczony
 
 
Pomidory:Dokładnie umyj, usuń pozostałość pędu. Pokrój w plastry lub ćwiartki. Pamiętaj, aby rozkładać skórką do dołu tacy
 Czas suszenia od 5 do 9 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
 
 
Rzepa:Dokładnie umyć, obrać, pokroić w plastry
 Czas suszenia od 8 do 12 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 
 
Słodkie ziemniaki:Dokładnie umyć, podgotować aż do miękkości, pokroić w ćwiartki
 Czas suszenia od 7 do 11 godzin
 Stan po wysuszeniu: kruchy
 
 
Ziemniaki:Umyj (można również obrać), podgotuj przez 4-6 min. Pokrój w kawałki. Cenna uwaga! Idealne do suszenia są młode ziemniaki
 Czas suszenia od 6 do 14 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
 | 
 
 
Suszenie owoców:
|  | Jakie owoce najlepiej suszyć:BrzoskwinieJabłkaŚliwkiGruszkiŻurawinaWinogronaMorele
   Jak przygotować produkt:Dokładnie umyj owoce, wydryluj, w razie potrzeby usuń gniazda z nasionami.Pokrój owoce w płaskie plasterki lub paski (pamiętaj, aby kawałki były takiej samej grubości).Rozłóż pojedynczą warstwę owoców na tacce.Cenna uwaga! Suszenie owoców twardych rozpoczynamy od temperatury 70 °C, kolejno, stopniowo zmniejszamy do temperatury 50 °C. Owoce miękkie natomiast suszymy odwrotnie, czyli rozpoczynamy od temperatury około 40 °C, a w końcowym etapie suszenia podnosimy do 60 °C.
 | 
 
Czas suszenia owoców w suszarce:
| Jabłka:Obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w plastry
 Czas suszenia od 7 do 15 godzin
 Stan po wysuszeniu: sprężysty
 
 
Morele:Umyj, rozetnij na dwie połówki oraz usuń pestkę, pokrój w plastry
 Czas suszenia od 20 do 28 godzin
 Stan po wysuszeniu: sprężysty
 
 
Nektarynki:Umyj, usuń pestkę, pokrój w plastry
 Czas suszenia od 8 do 16 godzin
 Stan po wysuszeniu: sprężysty
 
 
Brzoskwinie:Umyj, usuń pestkę, pokrój w plastry
 Czas suszenia od 8 do 16 godzin
 Stan po wysuszeniu: sprężysty
 
 
Banany:Obierz ze skóki, pokrój w talarki
 Czas suszenia od 6 do 10 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Jagody:Omyj, pozostaw całe
 Czas suszenia od 10 do 15 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Czereśnie:Umyj, usuń wszelkie ogonki, listki oraz pestki. Owoce przekrój na pół i ułoż na kratkach. Pamiętaj, że czereśnie po wysuszeniu, będą miały konsystencję rodzynek - uważaj aby ich nie przesuszyć
 Czas suszenia od 13 do 21 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty / lepki
 | Żurawina:Omyj, pozostaw całe
 Czas suszenia od 10 do 12 godzin
 Stan po wysuszeniu: sprężysty
 
 
Figa:Dokładnie umyć, usunąć niepotrzebne elementy włącznie ze skazami. Pokrój w ćwiartki
 Czas suszenia od 22 do 30 godzin
 Stan po wysuszeniu: sprężysty
 
 
Winogrona:Dokładnie umyj, usuń pestki. Winogrona można pozostawić całe lub przekroić na połówki. Cenna uwaga! Blanszowanie sprzyja skróceniu czasu suszenia, aż o połowę!
 Czas suszenia od 22 do 30 godzin
 Stan po wysuszeniu: sprężysty
 
 
Kiwi:Obierz oraz pokrój w plasterki
 Czas suszenia od 7 do 15 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
 
 
Śliwki:Dokładnie umyj, usuń listki oraz ogonki. Przekrój na pół w celu wyjęcia pestki. Miąższ wywiń na zewnątrz
 Czas suszenia od 22 do 30 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty
 
 
Truskawki:Dokładnie umyj, usuń pozostałości po listkach, pokroić w plasterki
 Czas suszenia od 7 do 15 godzin
 Stan po wysuszeniu: skórzasty / kruchy
 | 
 
Suszenie grzybów
| Pamiętaj, aby grzybów przed suszeniem nie myć! Oczyść je wyłącznie z zanieczyszczeń powstałych w lesie. Kapelusze i nóżki możesz suszyć w całości, w razie potrzeby należy pokroić grzyby na mniejsze kawałki. Jakie grzyby najlepiej suszyć: KurkiPieczarkiKoźlakiSmardzeBorowiki
 Czas suszenia grzybów jest zależny od gatunku. Systematycznie sprawdzaj stopień wysuszenia i w razie potrzeby zwiększaj lub zmniejsza temperaturę. |  | 
 
Suszenie ziół
Jakie zioła najlepiej suszyć:
- Liście kopru
- Liście pietruszki
- Liście selera
Młode listki dokładnie umyj, wodę odsącz, całość ułóż w jednej warstwie na kratce, tak aby liście nie były poplątane lub zbite. Dla uzyskania lepszego efektu suszenia, można co jakiś czas potrząsać tackami. Pamiętaj, aby ziół nie przechowywać w papierowych woreczkach. Zioła przechowuj w ciemnym oraz chłodnym miejscu.
Zioła po wysuszeniu są kruche, a czas suszenia wacha się w przedziale od 3 do 7 godzin
 
Czyszczenie i konserwacja suszarki po skończonej pracy:
- Wyłącz urządzenie i odłącz od prądu.
- Tacki można czyścić delikatną szmatką, nawilżoną płynem do mycia naczyń. Następnie należy opłukać je letnią wodą.
- Nie używaj rozpuszczalników, alkoholu ani żadnych mocnych preparatów czyszczących. Dodatkowo przestrzegaj się produktów z mikroproszkiem lub drobinkami, które mogą porysować elementy lub je uszkodzić.
- Przechowuj suszarkę do grzybów w suchym miejscu, z dala od dzieci